Ceceilia Road

 

This is a very small but finely tuned garden extension. The client used the existing space as a home of office but wanted a little more space with a stronger connection to their beautiful garden. They also wanted to have a walk-in shower which felt like a shower in the garden. 

 
 
 

We extended the office into the garden so that the ground level finished level with the desk and created a frameless corner window to further enhance the connection to outside. The shower, which projects discreetly sideways from the original space has a 3 sided full height frameless glass corner and roof providing the sense of being outside without exposing the user to overlooking. 

 
 
 

The shower has a secret ventilation door which is disappears into the external cladding when shut but allow the fresh garden air into the shower to further simulate the outdoor shower experience. Externally the building is clad in black stained timber in reference to vernacular shed and garden buildings which sit comfortably within the landscaping and ora. Internally the materiality has much stronger sense of permanence and solidity. Exposed brick connects connects the extension to the existing ‘Dalston’ house style and the exposed steel work continues in this vein. The internal face of the ventilation window is clad in copper which will tarnish and stain the concrete aperture. The shower area is formed from in-situ exposed concrete with a pebble tile floor. It is highly textural – akin to showering under a waterfall on the edge of a cave looking out into the landscape beyond.