Cecilia Road

This is a very small but finely tuned garden extension. The client used the existing space as a home office but wanted a little more space with a stronger connection to their beautiful garden. They also wanted to have a walk-in shower which felt like a shower in the garden.

Photos: French + TyeFRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

We extended the office into the garden so that the ground level finished level with the desk and created a frameless corner window. The shower, which projects discreetly sideways from the original space has a 3 sided full height frameless glass corner and roof providing the sense of being outside without exposing the user to overlooking.


FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

 

The shower has a secret ventilation door which is disappears into the external cladding when shut but allow the fresh garden air into the shower to further simulate the outdoor shower experience.

 

FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

Details of the glass corner to the shower…

 

FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

Externally the building is clad in black stained timber in reference to vernacular shed and garden buildings which sit comfortably within the landscaping and flora.

FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

Detail of the glass corner to the study


FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

Internally the materiality has much stronger sense of permanence and solidity. The shower area is formed from in-situ exposed concrete with a pebble tile floor. It is highly textural – akin to showering under a waterfall on the edge of a cave looking out into the landscape beyond.

FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

Little alcoves create shelves for soap.

 

FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

Exposed brick connects connects the extension to the existing ‘Dalston’ house style and the exposed steel work continues in this vein.

FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY
FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

The internal face of the ventilation window is clad in copper which will tarnish and stain the concrete aperture.

FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

FRENCH+TYE ARCHITECTURAL & INTERIOR PHOTOGRAPHY

 

 



Comments are closed.